Reuzenpad

Reuzenpad

(Rhinella marina)

De reuzenpad is een van de grootste soorten kikkers ter wereld en kan wel meer dan 20 centimeter groot worden. De reuzenpad komt oorspronkelijk voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika, maar is door de mens op verschillende andere plaatsen geïntroduceerd, zoals het Caraïbisch gebied, delen van Azië en op Australië. De kikker werd hier vrijgelaten om insecten en muizen te bestrijden, maar in plaats van deze plaagdieren op te eten richtte de kikker zich op andere dieren, zoals andere amfibieën die ook insecten eten. Daarnaast is de kikker erg giftig en vijanden in gebieden waar de kikker van nature niet voorkomt kunnen doodgaan als ze de kikker proberen te eten. Hierdoor wordt de reuzenpad tegenwoordig zelf als plaagdier gezien.

De reuzenpad scheidt ter verdediging een giftige stof af uit klieren die zichtbaar zijn als grote ‘bulten’ achter de ogen die doorlopen naar de schouder. Vrijwel alle kikkers en padden scheiden een bepaald gif af door de huid, maar door de zeer grote gifklieren van de reuzenpad is de hoeveelheid gif veel groter.
Het gif heeft nagenoeg dezelfde uitwerking als LSD en werkt hallucinerend. het kan zelfs het hart doen stoppen. De reuzenpad kan het gif uit de gifklieren persen zodat het naar een vijand wordt geschoten. Het gif kan op deze manier tot meer dan 30 centimeter ver worden afgeschoten. 

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Onderorde:
Familie: Bufonidae
Geslacht: Rhinella

Herkomst: Midden- en Zuid-Amerika, Caraïbisch gebied, delen van Azië en Australië
Voedsel: kleine gewervelden en ongewervelden
Leeftijd in de natuur: 10-15
Leeftijd in dierentuinen: 20-35
Solitair/groep: Solitiar
Aantal eieren: 10.000 – 20.000
Bedreiging: IUCN: geen