Baardagame

Baardagame

(Pogona vitticeps)

De baardagame komt alleen in Australië voor, waar zij leven in halfwoestijnen en droge, licht begroeide bossen.
Deze gebieden zijn overdag erg warm maar ‘savonds koelt het er sterk af. De baardagame heeft zich goed aangepast aan deze sterk wisselende temperaturen. Door zich plat te maken kunnen ze snel opwarmen. zij houden hierbij de bek open, om oververhitting te voorkomen. Door z’n plompe lijf zijn ze goed in staat om deze warmte vast te houden, zodat zij ook bij lage temperaturen actief kunnen blijven.

Zij kunnen temperaturen weerstaan van maximaal 40°C. maar midden op de dag is het zelfs voor de baardagame te heet. Zij zoeken dan verkoeling in de schaduw. Om elkaar het hof te maken, maken baardagamen  gebruik van visuele communicatie.
De baardagame kan communiceren door met de kop te knikken en de voorpoten te zwaaien. Het mannetje kan ook zijn zwarte keelbaard opzetten en blaast zijn lichaam vol met lucht tijdens het voorspel. Mocht het vrouwtje niet paringbereid zijn, dan kan zij goed van zich afbijten en het mannetje verjagen.

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam:
Chordata (Chordadieren) 
Klasse:
Reptilia (Reptielen) 
Orde:
Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:
Lacertilia (Hagedissen) 
Infraorde:
Iguania (Leguaanachtigen) 
Familie:
Agamidae (Agamen)
Geslacht:
Pogona

Herkomst: Australië
Voedsel: insecten, fruit, kleine dieren
Leeftijd in de natuur:
10 jaar
Leeftijd in dierentuinen:
12 tot 15 jaar
Solitair/groep:
solitair
Aantal eieren: 8 tot 24
Bedreiging:
niet bedreigd

Pin It on Pinterest