Taiwanese rattenslang

Taiwanese rattenslang

(Orthriophis taeniurus)

De Taiwanese rattenslang is een veelvoorkomende dagactieve slang uit Oost- en Zuidoost-Azië. Ze komen voor in loofwouden en tropische regenwouden waar ze jagen op kleine knaagdieren en vogels. Soms worden ze ook in grotten aangetroffen waar ze jagen op vleermuizen. Het is een niet giftige slang en kan tot wel 2,5 meter groot worden.

Wanneer het dier door een vijand bedreigd wordt, zal het dier eerst proberen te vluchten. Als dat niet meer kan, zal de rattenslang met zijn staart gaan trillen en neemt een dreigende ¨S houding¨ aan met het voorste lichaamsgedeelte waarna de slang zal bijten als de vijand niet terug deinst, indien nodig zelfs meerdere malen achterelkaar.

In Nederland en België zijn al meerdere keren in de natuur rattenslangen gespot. Omdat er ook al jonge slangen werden gevonden, is het mogelijk dat de slangen een manier hebben gevonden om de winters kunnen overleven. In het Belgische Kuringen werden in 2016 eieren van de soort gevonden. bekeken wordt of de populatie nog zal groeien.

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam:
Chordata (Chordadieren) 
Klasse:
Reptilia (Reptielen)
Orde:
Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:
Serpentes (slangen) 
Infraorde:
Colubridae (Colubridae)
Familie:
Colubrinae (Colubrinae) 
Geslacht:
Orthriophis

Herkomst: Oost- en Zuidoost-Azië
Voedsel:
kleine knaagdieren, vogels
Leeftijd in de natuur:
25 jaar
Leeftijd in dierentuinen:
30 jaar
Solitair/groep:
solitair
Aantal eieren:
4 tot 30
Bedreiging:
niet bedreigd