Chinese rotseekhoorn

Chinese rotseekhoorn

(Sciurotamias davidianus)

De Chinese rotseekhoorn leeft in familiegroepen van meerdere mannen en vrouwen door elkaar op de begroeide rotshellingen van Noord-China. Hoewel het een niet al te bekende eekhoornsoort is, zijn zij in hun verspreidingsgebied niet zeldzaam.
deze eekhoorn is dagactief en kan erg goed klimmen maar brengt een groot deel van de dag op de grond door op zoek naar zaden en insecten.

Zij houdt geen winterslaap en om de strenge Chinese winters te kunnen overleven hebben zij ’s winters niet alleen een dikke vacht maar legt deze in de herfst ook voedselvoorraden aan.
Deze voedselvoorraden bestaan uit allerlei zaden en noten en worden over een groot gebied verspreid. Aangezien veel van deze voorraden door de eekhoorns vergeten worden, hebben veel plant- en boomsoorten de kans om zich te verspreiden. Mede hierdoor kunnen gemengde bossen ontstaan.

De nesten van deze eekhoornsoort worden gemaakt in diepe rotsspleten, waar de 4 tot 6 jongen geboren worden.
Helaas wordt de Chinese rotseekhoorn in China ook door de daar traditionele geneeskunde gebruikt. Speciaal hiervoor worden zij daar in grote getale gefokt.

Rijk: Animalia (Dieren) 
Stam:
Chordata (Chordadieren) 
Klasse:
Mammalia (Zoogdieren) 
Orde:
Rodentia (Knaagdieren) 
Familie:
Sciuridae (Eekhoorns) 
Geslacht:
Sciurotamias

Herkomst: Noord-China
Voedsel:
zaden, noten, insecten, fruit
Leeftijd in de natuur:
7  jaar
Leeftijd in dierentuinen:
10 jaar
Solitair/groep:
groep
Aantal jongen:
4 tot 6
Bedreiging:
niet bedreigd