Degoe

Degoe

(Octodon degus)

Degoes zijn vriendelijke dieren die in grote groepen leven op de rotsen van het Andesgebergte. Midden 18e eeuw werden deze dieren door de Europeanen voor het eerst ondekt.
Eerst dacht men met een eekhoornsoort te maken te hebben maar later kwam men er achter dat de degoe verwant is aan een ons wat bekender dier, de cavia. Degoes zijn erg sociale dieren die, in tegenstelling tot veel andere knaagdieren, uitgesproken dagactief.
‘sAvonds trekken zij zich terug in hun holenstelsels.

Overdag zijn zij bezig met het zoeken naar voedsel waarbij enkele dieren functioneren als uitkijkpost. Bij onraad waarschuwen die de groep waarna deze snel de schuilplaatsen invlucht.
De jongen van verschillende vrouwtjes worden vaak ongeacht de leeftijden als groep verzorgd, waarbij de rest van de dieren als oppas dient.

Rijk: Animalia (Dieren) 
Stam:
Chordata (Chordadieren)
Klasse:
Mammalia (Zoogdieren) 
Orde:
Rodentia (Knaagdieren) 
Familie:
Octodontidae (Schijnratten) 
Geslacht:
Octodon

Herkomst: Chili
Voedsel:
grassen, zaden
Leeftijd in de natuur:
3 jaar
Leeftijd in dierentuinen:
5 tot 8 jaar
Solitair/groep:
groep
Aantal jongen:
3 tot 10
Bedreiging:
niet bedreigd