Zebramangoeste

Zebramangoeste

(Mungos mungo)

De zebramangoeste is een roofdier en nauw verwant aan het stokstaartje. Zij dankt haar naam aan de heldere gestreepte tekening op de rug. Zij zijn overdag actief, maar bij extreme hitten alleen ’s ochtends en ’s avonds. Het is een groepsdier, die in familiegroepen van ongeveer 30 soortgenoten leeft. Als de groep te groot wordt, worden dominante groepsgenoten door de leider van de groep verjaagt waarna deze een solitair leven leiden tot het moment dat zij een partner vinden en zelf een familiegroep kunnen starten.

De kern van een groep bestaat uit één dominant mannetje en drie of vier dominante vrouwtjes, enkel de dominante dieren mogen zich voortplanten. Incest is dan ook een normaal verschijnsel bij zebramangoesten. Leden van een groep kunnen elkaar herkennen aan een gezamenlijke groepsgeur en hebben ook een vorm van communicatie, waarmee zij elkaar kunnen waarschuwen tegen gevaar.

zebramangoesten kennen ook een vorm van gewonden en bejaardenzorg, waarbij dieren die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, door de overige groepsleden van voedsel worden voorzien.
Ook kennen zij het fenomeen kinderdagverblijf, waarbij één dier op alle jongen let en de rest van de groep op jacht kan.

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren) 
Klasse:
Mammalia (Zoogdieren) 
Orde:
Carnivora (Roofdieren) 
Familie:
Herpestidae (Mangoesten) 
Geslacht:
Mungos (Zebramangoesten)

Herkomst: Oost-, West-, Zuidoost- en Zuidcentraal-Afrika
Voedsel:
ongewervelden, eieren, insecten, kleine dieren
Leeftijd in de natuur:
10 tot 12 jaar
Leeftijd in dierentuinen:
10 tot 12 jaar
Solitair/groep:
groep
Aantal jongen:
1 tot 4
Bedreiging:
niet bedreigd