Roodwangschildpad

Roodwangschildpad

(Trachemys scripta elegans)

De roodwangschildpad is één van de meest bekende reptielen soorten en behoort tot de water of moerasschildpadden.
Het is een dagactief dier en neemt overdag regelmatig een zonnebad. Een door dit zonnebad opgewarmde schildpad is veel sneller dan een exemplaar dat lang in het water heeft gezwommen en kan zo snellere prooi vangen en makkelijker aan belagers ontkomen. In koelere gebieden moet de roodwangschildpad een rustperiode aannemen om de koude en voedselarme winter door te komen. In sommige gebieden gaat de schildpad in winterrust: het dier rust op koelere tijden, maar als de zon zich laat zien worden zonplaatsen opgezocht om zich op te warmen.
In koudere streken overwintert de schildpad in de modder op de bodem van grotere wateren. Deze dieren houden een echte winterslaap waarbij ze maandenlang niet actief zijn.
In deze periode eet het dier niet, verbruikt bijna geen energie en gaat over van ademen via de longen naar ademen via de huid en lichaamsopeningen.

Vanwege zijn populariteit zijn er vele miljoenen exemplaren in Europa geïmporteerd. Door gebrek aan kennis en verwaarlozing zijn veel van deze exemplaren in de natuur gedumpt, waardoor het nu een veelgeziene exoot in onze sloten is.
In 1997 kwam er voor deze soort een invoerverbod en sinds juli 2016 staat deze op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten en mag hierdoor niet meer gehouden of verhandeld worden.

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam:
Chordata (Chordadieren)
Klasse:
Reptilia (Reptielen) 
Orde:
Testudines (Schildpadden) 
Onderorde:
Cryptodira (Halsbergers)
Superfamilie:
Testudinoidea 
Familie:
Emydidae (Moerasschildpadden)
Geslacht:
Trachemys

Herkomst: Verenigde Staten en het noordoosten van Mexico
Voedsel:
insecten, waterdieren, planten
Leeftijd in de natuur: 25 jaar
Leeftijd in dierentuinen:
25 tot 30 jaar
Solitair/groep:
solitair
Aantal eieren:
5 tot 25
Bedreiging:
niet bedreigd