Nandoe

Nandoe

(Rhea americana)

De Nandoe is een Zuid-amerikaanse loopvogel en leeft in groepen op de uitgestrekte pampa’s van o.a. Brazilië en Argentinië.

Deze vogel begeeft zich niet vaak op open grasland maar voornamelijk tussen lage struiken en pampagrassen. Hier hebben zij een goede dekking tegen eventuele vijanden zoals grote katachtigen e.d.

De Nandoe heeft voor een loopvogel opmerkelijk grote vleugels, deze gebruikt hij om op topsnelheid (± 60km/h) in evenwicht te blijven bij het maken van scherpe bochten om vijanden te ontlopen. Als het niet lukt om een belager al rennend kwijt te raken, dan kan de Nandoe zich uitstekend verdedigen door met zijn krachtige poten te schoppen. Aan deze poten zitten drie tenen met scherpe nagels welke grote verwondingen kunnen veroorzaken.

De mannetjes leven vaak solitair maar in de paartijd vergaart hij een harem van enkele vrouwtjes. Deze vrouwtjes leggen de eieren bij het door het mannetje gemaakte nest (een veredeld gat in de grond).

Als de eieren gelegd zijn gaat het mannetje broeden, Het mannetje verzorgt de uitgekomen jongen in zijn eentje tot deze voor zichzelf kunnen zorgen.

In de landen van herkomst wordt veel op de Nandoes gejaagd, voor hun vlees, veren en huid. De dieren worden hierdoor in hun voortbestaan bedreigd. De kleinere darwinsnandoe is in sommige gebieden zelfs geheel verdwenen en staat daarom op de Cites A-lijst.

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Rheiformes (Nandoes)
Familie: Rheidae (Nandoes)
Geslacht: Rhea

Herkomst: Zuid-Amerika
Voedsel:
grassen, zaden
Leeftijd in de natuur:
 8 jaar
Leeftijd in dierentuinen: 
20 jaar
Solitair/groep:
groep
Aantal eieren:
15 tot 30
Bedreiging: 
IUCN bedreigd