Geschiedenis

Hier vertellen wij onze belangrijkste geschiedenis, van het allereerste begin tot het heden. Onze geschiedenis heeft roerige momenten gekend, momenten van trots en natuurlijk ook momenten die wij liever zouden vergeten.

Wij nemen u mee op een reis door de tijd, en hoe verder u “graaft”, hoe verder u in de tijd terug gaat!

Scroll naar beneden om onze chronologische geschiedenis te bekijken.

Bekijk ook ons Media Archief

OPROEP

Stichting Artisklas Haarlem probeert archiefmaterialen zoals foto's en krantenartikelen te vinden om onze historie te kunnen documenteren. Helaas is het zo dat er periodes zijn in onze historie die flinke gaten bevatten.

Heeft u nog oude foto's, krantenartikelen, knipsels of andere materialen van vóór 1999, dan houden wij ons aanbevolen. Uiteraard hoeft u geen afstand te doen van het origineel; Al wat wij zoeken is een scan of foto in hoge resolutie voor ons (digitale) archief. Indien u foto's heeft, dan kunt u per foto vermelden of deze wel of niet gepubliceerd mag worden. Het gaat ons om de archiefwaarde van het materiaal.

Dus heeft u nog materialen, foto's, filmpjes, krantenarikelen of knipsels van, over of in Artisklas, dan willen wij deze heel graag hebben.

2012 – Betere tijden

Artisklas zit sinds 2006 behoorlijk in de lift. Het aantal bezoekers is opgelopen van een kleine 900 in 2006 tot momenteel meer dan 7000 in 2012. Ook zijn we momenteel met de gemeente Haarlem bezig om een grote uitbreiding te realiseren en zal Artisklas met zo’n 400M² vergroot worden.
Read More

2010 – Recessie

De recessie die de gemeente Haarlem rond 2010 trof, had ook z’n weerslag op Artisklas. Eerst werd de subsidie voor het legen van onze container terug gedraaid en moest Artisklas deze zelf gaan betalen en later werd de subsidie op basis van educatie met éénderde gekort.
Read More

2003 – Dierentuinvergunning

In 2003 kwam het dierentuinenbesluit en kreeg Artisklas een dierentuinvergunning. Dit maakt Artisklas gelijk de kleinste officiële dierentuin van Nederland.
Read More

1992 – De Herstart

De problemen waren echter nog niet voorbij. Een inbraakgolf en een ware terreuractie van ex-medewerkers zorgde voor erg veel onrust. Door al het achterstallige onderhoud en de slechte naam die Artisklas toen helaas had gekregen duurde het ook nog vele jaren tot Artisklas weer helemaal op de been was. Maar na een mooie sponsoring van de Rabobank kon het hele terrein een grote facelift krijgen en na een grote donatie van...
Read More

1991 – Het drama duurt voort

Na een kleine opleving leek het einde toch echt in zicht en in 1991 wilde het toenmalige bestuur er mee stoppen en had al bij de gemeente getekend voor het opheffen van de stichting. De overige vrijwilligers wilden echter doorgaan en pleegden een legale coup en met toestemming van de gemeente werd er een geheel nieuw bestuur gevormd en kon Artisklas een doorstart maken.
Read More

1987 – De eerste Problemen

1987 – De eerste Problemen
Na al deze goede jaren kwam er helaas ook een erg slechte tijd. Het vierde huisje was niet goed gebouwd en de rechtszaak die hierop volgde koste veel geld. Ook werd toen door de gemeente besloten dat Artisklas voortaan zelf het gas en elektra moest betalen. Hierdoor en door het niet kunnen voldoen aan de subsidie-eisen liep Artisklas erg veel geld mis. Dit geldgebrek resulteerde weer in erg veel achterstallig...
Read More

1984 – 4e Huisje

1984 – 4e Huisje
Tot slot werd er in 1984 een vierde huisje neergezet.
Read More

1981 – Omheining

1981 – Omheining
Op het omliggende terrein stonden ook enkele buitenverblijven maar die waren, door het gebrek aan een omheining, erg gevoelig voor vandalisme. In 1981 werd dan ook besloten dat er een hek om het terrein gezet zou worden.
Read More

1977 – De Stichting

1977 – De Stichting
In 1977 werd Artisklas een stichting en konden er subsidiebronnen vanuit de gemeente Haarlem aangesproken worden. Artisklas werd in die tijd behoorlijk gesubsidieerd: Gratis gas en elektra, gratis afval verwijdering, onderhoud aan de gebouwen en terrein en nog een mooi subsidie bedrag voor educatieve doeleinden.
Read More

1976 Java Apen

1976 Java Apen
Vanaf 1976 bood Artisklas huis aan 2 Java-apen.
Read More

1975 – Plattegrond

1975 – Plattegrond
Een oude Plattegrond/routekaart uit 1975. Leuk om te zien is dat de huidige StayOkay nog aangemerkt staat als NJHC jeugdherberg! Ook staan er nog maar 3 huisjes op.
Read More

1974 – Eerste Uitbreiding

1974 – Eerste Uitbreiding
De belangstelling voor Artisklas groeide gestaag en in 1974 kreeg Artisklas de beschikking over een tweede en enkele jaren later een derde huisje.
Read More

1972 – De Verhuizing

De gemeente Haarlem vond dit initiatief zo leuk, dat Artisklas in 1972 van de kelder verhuisde naar een huisje in het Schoterbos.
Read More

1964 – Artisklas Opgericht

1964 – Artisklas Opgericht
Artisklas is opgericht in 1964 door dhr. J. J. Molenaar. Deze was als dierverzorger werkzaam bij dierentuin Artis en had het idee opgevat om de Haarlemse jeugd lessen over de natuur te geven. Onderin een flat van de Nico van Suchtelenstraat in Haarlem had hij een box ingericht als zoölogisch museum met allerlei levende en dode dieren en 1 keer in de 2 weken gaf hij samen met dhr. R. Veenis...
Read More