Amerikaanse nerts

Amerikaanse nerts

(Neovison vison)

De Amerikaanse nerts is een hoofdzakelijke nacht-actieve marterachtige en is familie van o.a. de bunzing, wezel en fret.
De Amerikaanse nerts is een echt waterdier en een erg goede zwemmer en leeft in bossen en grasland in de buurt van water.
Bij en in het water vinden zij hun meeste voedsel, zo jagen zij daar op knaagdieren zoals muskusrat en woelrat. Verder eten zij rivierkreeften, vissen, vogels, konijnen, muizen, reptielen, weekdieren en regenwormen.

Zij zijn erg goed aangepast aan het jagen in water, zo hebben zij o.a. zwemvliezen tussen de tenen
Het mannetje heeft een territorium welke territoria van enkele vrouwtjes overlapt. Dat gebied geven ze aan met stinkende geurvlaggen. Deze geurklieren gebruiken zij ook om vijanden te weren als ze in het nauw gedreven worden.

De Amerikaanse nerts is na 1920 voor de pelsdierfokkerij ingevoerd in Europa. Vanwege opzettelijke vrijlatingen door activisten zijn zij in Europa in de natuur terecht gekomen en kunnen zich op enkele plaatsen goed handhaven.  Zij komt nu voor in Noord-Scandinavië, IJsland, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen en Rusland. Ook in Nederland zijn er door het hele land verwilderde Amerikaanse nertsen gevangen, maar het is onduidelijk of de soort zich hier ook voortplant in het wild. Het kan een grote concurrent zijn voor de inheemse Europese nerts die in veel delen van Europa is uitgestorven. Het is echter onduidelijk of de Amerikaanse nerts verantwoordelijk is voor het terugdringen van de Europese nerts.
Op veel plekken was deze al uitgestorven voordat de Amerikaanse nerts zijn intrede deed.

Rijk: Animalia (Dieren) 
Stam:
Chordata (Chordadieren)
Klasse:
Mammalia (Zoogdieren) 
Orde:
Carnivora (Roofdieren) 
Familie:
Mustelidae (Marterachtigen)
Geslacht:
Neovison

Herkomst: Noord-Amerika
Voedsel:
kleine knaagdieren, vogels, vis
Leeftijd in de natuur:
6 jaar
Leeftijd in dierentuinen:
10 tot 12 jaar
Solitair/groep:
solitair
Aantal jongen:
1 tot 8
Bedreiging:
niet bedreigd